Bern Gezi Notları

Bern

Gezimizin ikinci gününde (24 Haziran 2017), Rhainfall'dan sonra, tekrar trenle Zürih merkez istasyonuna dönüp oradan da yaklaşık bir saat sürecek bir tren yolculuğu ile Bern'e geçiyoruz.

Bern, Aare nehrinin etrafına kurulmuş, Bern kantonunun başşehri ve İsviçre'nin ikinci büyük şehridir. Bern'in resmi dili Almanca olmasına rağmen kullanılan dialekt yüzünden çok farklı bir dil konuştukları hissine kapılıyorsunuz. Hatta trende yan koltuklarda oturan yaşlı adamların konuşmaları kulağıma geldiğinde, onların uzak doğulu turistler olduğunu düşünmüştüm ta ki dönüp bakıncaya kadar oranın yerlisi olduklarını fark edememiştim. Açıkçası şiveleri uzak doğulu ağzı ile konuşulan ama benim anlamadığım bir Almanca olarak gelmişti kulağıma.

Başkent olması sebebiyle İsviçre hükümeti ve parlemento binası bu şehirdedir.
Şehir, tepelik bir alan üzerinde kurulduğu için, katlar halinde yapılanmiş olup, nehir boyunca geçişleri sağlayan köprülerle, zaman  zaman yapılara üstten bakıp zaman zaman alttan bakabiliyorsunuz.



Bern şehir merkezinden yürümeye başlıyoruz, bayraklar ve mimari dikkat çekiyor

Bern sokakları


Köprüden geçerken Aare Nehri ve Bear Park görünümü

Aare nehrini köprüyle geçerek manzarayı seyrediyoruz

Aare Nehri

Müzik etkinliklerinin ve restorantların bulunduğu bir meydan


Bern'in simgesi olan ayı, Bear Park'ta yaşayan ve hikayeleri olan ayılar tarafından temsil edilmektedir. Bu simgenin Bern şehri için seçilmiş olması ise, şehir kurulurken, şehri kuran zamanın dükü, ilk avlayacağı hayvanı yeni kurulan şehrin simgesi olarak seçeceğini söylediği ve ilk olarak da bir ayı avladığı içindir.

Bern ayı heykelleri bulunan küçük bir meydanda bir cafe'den manzaralar

Tarihi binaların ve Bear Park'ın yanısıra, tepede kurulmuş olan Rose Garden - Gül bahçesi'ne çıkmanızı da tavsiye ederim. Güllerin güzelliğinden dolayı olmasa da (bizde o kadar güzel güller varken oradakiler bana çok ayrıcalıklı gelmedi açıkçası) şehri tepeden seyretmek ve güzel fotoğraflar almak için kaçırılmayacak bir fırsat.

Gül Bahçesinden şehir manzarası

Bu kadar çok gezilecek yer olunca insan yürümekten yoruluyor ama onun da çaresi var, ya Aare nehri boyuna oturup, ayaklarınızı buz gibi suya sokup rahatlayacaksınız ya da Einstein'ın yaşadığı ve bugün müze olarak ziyaret edilebilen evinin altındaki Einstein Cafe de kahvenizin yanına güzel bir tatlı eşlik edecek. Biz o kadar yorulduk ki her ikisini de yaptık..:)

Aare nehri kenarından insan manzaraları


Einstein müzesi ve cafe'si

Bern şehrinde yaşayanların, buz gibi Aare nehrinde yüzmek, botla gezmek gibi çeşitli aktivitelerle zamanlarını keyifli bir şekilde geçirdiklerine şahit olabilirsiniz.


Aare Nehri

Aare Nehri'nde ip cambazları

Veya şehir merkezindeki meydanda bulunan dev satranç ile de zamanlarını değerlendirenleri görebilirsiniz.
Bern şehir merkezi

Buradan otelimize, Zürih'e döndük. Ertesi günkü ilk durağımız: Luzern

Comments

Popular posts from this blog

Schaffhaosen & Rheinfall Gezisi

Lozan & Montrö Gezisi